Bäst i Test: Solcell Bevattning System 2023 – Din ultimata köpguide

Är du trött på att kontinuerligt vattna dina blommor eller grönsaker under den heta sommaren? Har du tänkt på ett mer hållbart och självständigt sätt att sköta din bevattning på? Då är ett solcell bevattningssystem det rätta valet för dig!

Här få du tips om vad du ska tänka på när du ska köpa ett nytt system, vi har tagit fram exempel på stora, små, enkla, avancerade, billiga och lite dyrare system. Hoppas du hittar vad du söker, nu börjar vi!

Bäst i test solcellsystem för bevattning

Bästa mindre solcellsdrivna bevattningssystem
Irrigatia SOL-C12L, solcellsdrivet bevattningssystem

Irrigatia SOL-C12L, solcellsdrivet bevattningssystem

 • Maximalt antal munstycken: 12 +12
 • Kan användas med svettslang/fuktslang: Ja
 • Kan användas med Microporous-slang: Nej
 • Max lyfthöjd: 5 meter
 • Max längd från pump till första droppmunstycke: 20 meter
 • Max längd från pump till sista droppmunstycke: 60 meter
 • Pumpen får inte sitta högre än 2 meter från vattenkällan.

Som experter inom bevattningssystem har vi haft förmånen att granska en mängd olika produkter. Men vi måste erkänna att Irrigatia SOL-C12 solcellsdrivna bevattningssystem verkligen skiljer sig från mängden.

Irrigatia SOL-C12 är ett innovativt system som utnyttjar solenergi för att driva sin automatiska bevattning. Detta system är särskilt lämpligt för mindre trädgårdar, växthus och även balkonger. Eftersom den är solcellsdriven, är denna enhet självförsörjande, vilket innebär att den inte behöver någon extern strömkälla. 

Användarrecensioner är överväldigande positiva, med betoning på enkelheten i installation och användning. Många användare har också uttryckt sin tillfredsställelse med den ekonomiska besparingen och hur systemet passar perfekt för små till medelstora områden.

Denna produkt kombinerar det bästa av teknik och natur för att skapa en produkt som är både funktionell och miljövänlig. Det är en utmärkt investering för dem som älskar sina trädgårdar och vill ha ett hållbart och bekymmersfritt bevattningssystem.

En testvinnare!

Ca pris: 1098 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Systemets styrka ligger i dess kapabilitet att justera vattenflödet baserat på mängden solljus den tar emot. Detta innebär att dina växter får mer vatten på soliga dagar, när de behöver det mest, och mindre på molniga eller regniga dagar. 
 • Enkelt och prisvärt
 • Utbyggbart
Nackdelar
 • Ändå finns det några potentiella nackdelar att notera. För det första, även om systemet är utformat för att justera vattenflödet baserat på solljus, kan det finnas tillfällen när systemet inte tillhandahåller tillräckligt med vatten, speciellt i extremt heta och torra klimat.
 • För det andra, eftersom det är beroende av solenergi, kan dess prestanda vara begränsad under långa perioder av dåligt väder.
Bästa större solcellsdrivna bevattningssystemet
Irrigatia SOL-C180, solcellsdrivet bevattningssystem

Irrigatia SOL-C180, solcellsdrivet bevattningssystem

 • Vattentunnan kan placeras hela 20 meter från pumpen.
 • Avstånd från vattenkällan till sista droppmunstycket kan vara max 60 meter.
 • 180 bevattningspunkter
 • Separat pump för att blanda i näring i vattnet

Irrigatia SOL-C180 är en förstklassig solcellsdriven, väderresponsiv bevattningssystem som utnyttjar solenergi för att erbjuda precis rätt mängd vatten till dina växter, oavsett om det är i din trädgård, odlingslåda eller växthus. Med en kapacitet att bevattna upp till 180 'bevattningsenheter', där varje räcker för en frodig tomatplanta, kombinerar SOL-C180 effektivitet med hållbarhet, vilket gör den till en idealisk partner för varje trädgårdsmästare.

Detta system anpassar bevattningen baserat på väderförhållandena, vilket säkerställer att dina växter alltid får den perfekta mängden vatten för att trivas. Dessutom minimerar detta bevattningssystem vattenavfall, vilket bidrar till att bevara en viktig naturresurs.

Systemets enkelhet och användarvänlighet bör också framhävas. Installationen är enkel och underhållskraven är minimala. Det är dessutom helt självförsörjande och behöver ingen extern kraftkälla eller vattenkälla, vilket gör den idealisk för avlägsna platser.

En annan stor fördel med Irrigatia SOL-C180 är dess flexibilitet. Det kan användas för allt från krukor och amplar till större rabatter och odlingslådor. Med hjälp av utbyggnadsset kan systemet anpassas för att passa dina specifika behov.

Enligt våra användares feedback har Irrigatia SOL-C180 mottagit överväldigande positiva recensioner. Användare som Jenny Thomson har uttryckt sin uppskattning för systemets flexibilitet och effektivitet. Hon använder tre enheter för sina orkideer och berättar att med lite justering kan systemet anpassas perfekt till hennes specifika bevattningsschema. Hon har också lyckats justera mängden vatten som levereras till varje växt genom att lägga till fler droppmunstycken per enhet. Denna typ av anpassningsförmåga har blivit mycket uppskattad bland våra användare.

 

Ca pris:  4679 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Inga elkablar eller anslutning till vattenutkast behövs.
 • Använder upp till 90% mindre vatten än vid slangvattning.
 • Känner av när det är mörkt och stänger av funktionalitet för  att undvika vattning nattetid.
Nackdelar
 • Även om Irrigatia SOL-C180 är ett fantastiskt bevattningssystem, finns det några nackdelar att notera. Först och främst, även om systemet är enkelt att installera, kan det vara lite svårt att konfigurera och justera för första gången, särskilt för oerfarna användare. Men med lite tålamod och experimenterande kan detta övervinnas.
 • En annan nackdel är att systemet endast fungerar med Irrigatia-kompatibla produkter för utbyggnad, vilket kan begränsa dina valmöjligheter om du redan har investerat i andra bevattningstillbehör.
Med vattenreservoar
Gardena AquaBloom-set för solcellsdriven bevattning inklusive vattenreservoar

Gardena AquaBloom-set för solcellsdriven bevattning inklusive vattenreservoar

 • 3-i-1-system: AquaBloom-solcellsbevattningssystemet kombinerar en pump för vattenutvinning, en styrenhet för att bestämma bevattningsschemat och solceller för att ladda batterierna, dessutom ingår en vattentank.

Gardena AquaBloom-set med solcellsdriven bevattning, är ett allt-i-ett-system utformat för att skapa en problemfri och hållbar trädgårdsskötselupplevelse.

Systemet kombinerar solceller för att ladda batterierna, en pump för vattenutvinning, och en styrenhet som tillhandahåller upp till 14 olika bevattningsscheman.

AquaBloom-setet är också anmärkningsvärt lätt att installera, och användare har uppskattat hur snabbt de kan sätta upp systemet och börja vattna sina växter. Dessutom har produkten en hållbar konstruktion, med över 80 procent av vattenreservoaren gjord av återvunnen plast.

Överlag är användarrecensionerna för Gardena AquaBloom övervägande positiva. Användare har berömt produkten för sin enkla installation och effektiva bevattning. Dessutom har flera recensenter uttryckt sin uppskattning över att de kan lämna sina växter oövervakade under en period, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för de som reser ofta.

Ca pris: 1299 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lätt att installera
 • Prisvärt
Nackdelar
 • Trots sina fördelar finns det också några potentiella nackdelar att överväga med AquaBloom-setet. Enligt användarrecensioner kan vattenreservoaren anses vara något liten, vilket kan leda till frekvent påfyllning, särskilt under varma sommardagar. Dessutom har vissa användare rapporterat små läckage vid slangens ändar.
Droppbevattningssystem GreenLine Solcell EcoAqua 12

Droppbevattningssystem GreenLine Solcell EcoAqua 12

 • Förpackningen innehåller: Solcellsdriven IDC-enhet, 12 droppmunstycken, 12 slanghållare, 12 T-kopplingar, 15 m slang

GreenLine EcoAqua S12 är ett unikt och effektivt bevattningssystem som drivs av solenergi och erbjuder smart anpassning av bevattningen baserat på väderförhållanden. Systemet har en kapacitet att bevattna upp till tolv plantor, vilket gör det idealiskt för mindre trädgårdar, växthus och olika krukor.

Dessutom bidrar EcoAqua S12 till att minska vattenförbrukningen, vilket gör det till ett hållbart val för miljömedvetna trädgårdsägare.

De flesta användare har positiva erfarenheter av EcoAqua S12. En användare, Kennert, nämner att systemet "fungerar utmärkt och klarar våra gurkor och tomater i växthuset utan stödbevattning en hel vecka." Även Jan I är mycket nöjd och uppskattar att systemet "doserar vatten beroende på hur soligt det är."

Å andra sidan, har vissa användare stött på problem. Mats Nordin rapporterar att flera munstycken saknar hål för vatten att passera igenom, medan Bella påpekar att hennes enhet slutade pumpa vatten efter en månad.

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Solcellsdriven: EcoAqua S12 utnyttjar solenergi, vilket eliminerar behovet av elektricitet. Detta sparar inte bara energi, utan gör också installationen enklare och minskar det övergripande underhållet.
 • Automatisk justering: En av de största fördelarna med detta system är dess förmåga att anpassa bevattningen baserat på aktuella väderförhållanden och säsong. Detta ger optimal bevattning för växterna och minimerar risken för överbevattning.
 • Vatteneffektivitet: Systemet är designat för att minimera vattenanvändningen och kan förbruka upp till 90% mindre vatten än traditionell slangbevattning. Detta bidrar till vattenbesparing och gör det mer ekonomiskt över tid.
Nackdelar
 • Begränsad kapacitet: Medan EcoAqua S12 kan hantera upp till tolv plantor, kan detta vara otillräckligt för större trädgårdar. För sådana situationer kan flera enheter behöva installeras.
 • Igensatta munstycken: Enligt några användarrecensioner kan det uppstå problem med igensatta munstycken. Detta kan påverka systemets effektivitet och kräver regelbunden underhåll för att förebygga.
Billigast
Aibistar Solbevattningssystem

Aibistar Solbevattningssystem

 • Setet inkluderar en solpanel, en 15 m slang, 15 jordkontakter, jordspett, filter, instruktioner och anslutningar. 

När det kommer till installation och användning, är Solbevattningssystem automatiskt set från aibistar en fröjd. Med sin solkraftsförsörjningsteknik kan solpanelen lagra energi och driva bevattningssystemet automatiskt. Användare har lovordat hur enkelt det är att sätta upp och starta systemet, vilket kräver minimala verktyg och tid. Rådet att doppa slangänden i varmt vatten innan kontakten öppnas är en värdefull insikt som gör installationen ännu smidigare.

Ca pris: 600 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En viktig funktion som märkts ut av användare är systemets automatiska larm vid vattenbrist. 
Nackdelar
 • Emellertid har vissa användare påpekat att produktens instruktioner kan vara svåra att följa, särskilt för dem som inte har tidigare erfarenhet av att installera liknande system. Dessutom har det nämnts att kvaliteten på plastdetaljerna kan förbättras.
styra bevattning med solceller

Köpguide

Vem använder Solcells Bevattnings System?

Solcellsdriven bevattning är ett utmärkt val för alla trädgårdsentusiaster, från hobbyodlaren till den professionella trädgårdsmästaren. De passar perfekt för alla typer av odlingsytor – från små balkonger till stora växthus eller odlingar på friland. Oavsett om du är hemma, på kolonilotten, eller i sommarstugan, kommer ett solcell bevattningssystem att hålla dina växter välmående.

Olika Typer av Solcells Bevattnings System

1. Droppbevattnings System

Dessa system levererar vatten direkt till rotzonen av växter, vilket minskar vattenförlusten genom avdunstning eller spill. Droppbevattningssystem är idealiska för krukodling, växthus, amplar, kökslandet och rabatten.

2. Svettslangs System

Svettslang system är speciellt effektiva för växthusodling. De levererar vatten längs hela slangen, vilket skapar en konstant fuktig zon som uppmuntrar till rotutveckling. Systemet kan också kopplas till en behållare med växtnäring för automatisk bevattning.

Populära Märken och Modeller

1. Irrigatia Solcellsbevattning

Irrigatia erbjuder marknadens mest miljövänliga, automatiska system för solcellsdriven bevattning. De har flera modeller, inklusive SOL-C12, C24, C60 och C180, för att passa olika behov.

2. Gardena AquaBloom

AquaBloom från Gardena är ett kranlöst och sladdlöst bevattningssystem som drivs helt av solenergi. Det är enkelt att installera och kräver inga verktyg.

Bästa Inköpsställen för Solcell Bevattning System

Flera butiker säljer dessa system både fysiskt och online. Biltema, Jula och XXL har alla ett bra utbud. Onlineinköp är ett praktiskt alternativ som ofta erbjuder fler alternativ och leverans direkt till din dörr. Vi har valt ut bra produkter från framförallt Wexthuset, Beijer, Granngården och Gardenstore.

Tips när du väljer och köper ditt Solcell Bevattning System

 1. Behov: Hur stort är ditt bevattning behov? Vilka typer av växter ska du vattna?
 2. Budget: Välj en modell som passar din budget utan att kompromissa med kvalitet.
 3. Tillgång till vatten: Se till att du har en vattenkälla i närheten av där systemet kommer att installeras.
 4. Solintensitet: Har du tillräckligt med sol på platsen för att driva systemet effektivt?
 5. Användarvänlighet: Är systemet enkelt att installera och underhålla?
app för att styra bevattning med

Vanliga Frågor och Svar

 1. Hur fungerar solcellsdriven bevattning? Solcellsdriven bevattning använder energi från solen för att pumpa vatten till dina växter.
 2. Behöver jag en elektriker för att installera mitt solcellsbevattningssystem? Nej, de flesta solcell bevattningssystem är mycket enkla att installera utan behov av en elektriker.
 3. Kan jag använda mitt solcell bevattningssystem året runt? Ja, men prestandan kan vara lägre under vintermånaderna när solinstrålningen är lägre.
 4. Hur mycket kan jag spara med solcellsbevattning? Du kan spara både tid och pengar genom minskad vattenanvändning och lägre energikostnader.
 5. Kan jag bevattna flera olika växter med samma system? Ja, de flesta system kan justeras för att möta olika växters vattenbehov.

Hur vi gjorde vårt Bäst i Test

Vår Bäst i Test lista för solcell bevattningssystem har tagits fram genom noggranna tester och recensioner. Vi har jämfört funktioner, effektivitet, användarvänlighet, hållbarhet och pris. Varje system har testats under verkliga förhållanden, och vi har samlat åsikter från flera användare.

Summering

Solcell bevattningssystem är en fantastisk lösning för den miljömedvetna trädgårdsägaren. De erbjuder ett hållbart och ekonomiskt sätt att se till att dina växter får tillräckligt med vatten, även när du är borta. Med så många alternativ tillgängliga är det viktigt att göra din forskning och välja det bästa systemet för dina behov.

Källor:

Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp för dig när du väljer ditt solcell bevattningssystem. Lycka till med ditt inköp!