Automatisk Bevattningssystem – Bäst i Test med Köpguide

Välkommen till Självbevattningsguiden.se och vår guide om automatiska system! Vi har sammanställt all information du behöver för att välja det bästa automatiska bevattningssystemet för din trädgård. Här hittar du vår ”bäst i test” lista, detaljerade beskrivningar av olika typer av system, märken, inköpsställen, och svar på vanliga frågor. Vi ska också berätta hur vi har betygsatt produkterna.

Vi har förslag på bra specifika bevattningssystem på dessa sidor:

På denna sida har vi samlat information och förslag på olika delar som du kan använda för att bygga upp ditt eget automatiska bevattningssystem.

Bäst i test automatiska bevattningssystem

Eftersom det finns en oändlig mängd av olika system och delar så hänvisar vi här till ett antal återförsäljare som har alla möjliga delar som kan byggas ihop till ett automatiskt bevattningssytem. På våra andra sidor hittar ni mer detaljerade förslag och genomgång av färdiga system.

Wexthuset är en svensk sida med ett stort utbud av bevattninssystem och olika delar som bevattningsdatorer, timers, slangar, kopplingar och mycket mer. Här kommer du till deras sida om bevattning >

Hos Amazon finns det mängder med delar till bevattningsystem. Här kan vara rätt svårt att hitta då deras sökfunktion och beskrivningar är klart bristfällig. Många produkter här är också av bristfällig kvalitet. Men de stora märkena som Gardena finns också här. Du kan hitta riktigt stora automatiska system här då utbudet är enormt om du jämför med svenska sajter. Här kommer du direkt till produkter med automatiska bevattningssystem >

app för att styra bevattning med

Köpguide

Vem behöver ett automatiskt bevattningssystem?

Automatiska bevattningssystem passar utmärkt för alla som vill optimera sin trädgårds skötsel och samtidigt spara tid. De används flitigt av trädgårdsägare, odlare, landskapsarkitekter, och golfbanor. Systemen är även populära bland dem som ofta är borta från hemmet men fortfarande vill underhålla en frodig trädgård.

Hur fungerar ett automatiskt bevattningssystem och varför välja det?

Ett automatiskt bevattningssystem, eller självbevattningsystem, är ett sätt att automatisera bevattningen av din trädgård eller dina växter. Dessa system kan spara tid, vatten och energi genom att distribuera rätt mängd vatten vid rätt tidpunkt, vilket också hjälper till att främja hälsosam tillväxt av dina växter.

Det finns olika typer av automatiska bevattningssystem, inklusive droppbevattningssystem, sprinklersystem, och sollcellsdrivna system. Sollcellsdrivna system är en miljövänlig variant som använder solljus för att generera energi för att driva pumpen.

De olika delarna

Dessa system består av flera delar som samverkar för att leverera vatten till växterna på ett effektivt sätt. Nedan beskriver jag detaljerat de olika delarna och de vanligaste typerna av automatiska bevattningssystem.

 1. Vattenkälla: En vattenkälla är grunden för alla bevattningssystem. Det kan vara en vanlig vattenkran, en brunn, en vattentank eller till och med en regnvattentunna. Vattnet kommer att strömma från vattenkällan till bevattningssystemets huvuddelar.
 2. Styrpanel eller kontrollenhet: Styrpanelen eller kontrollenheten fungerar som hjärnan i det automatiska bevattningssystemet. Den är ansvarig för att programmera och styra bevattningstiderna, vattenflödet och andra inställningar. Vissa avancerade system kan även ha en digital display som visar information om systemets funktion.
 3. Sensorer: Sensorer används för att mäta och övervaka förhållanden som påverkar bevattningen, som markfuktighet, regn, temperatur och ljusnivåer. Dessa sensorer ger feedback till kontrollenheten och hjälper till att anpassa bevattningsschemat efter de faktiska behoven hos växterna och miljön.
 4. Vattenspridare eller munstycken: Vattenspridare eller munstycken är de enheter som sprider vattnet över trädgården eller grönområdet. Det finns olika typer av munstycken att välja mellan, inklusive sprinklers, droppmunstycken, mikrosprutare och rotorhuvuden. Valet av munstycke beror på områdets storlek, typen av växter och deras vattenbehov.
 5. Rörledningar och slangar: Rörledningar och slangar används för att transportera vattnet från vattenkällan till vattenspridarna eller munstyckena. De är vanligtvis tillverkade av plastmaterial och kan vara begravda under marken eller läggas ovanpå marken beroende på systemets utformning och preferenser.
 6. Backventiler och filter: Backventiler och filter används för att säkerställa att vattnet flödar korrekt och förhindra att smuts och partiklar kommer in i systemet. Backventiler förhindrar att vatten rinner tillbaka i ledningarna när systemet är avstängt, medan filter renar vattnet från oönskade föroreningar som kan blockera munstyckena.

Olika typer

Nu när vi har förstått de olika delarna av ett automatiskt bevattningssystem kan vi titta närmare på de vanligaste typerna av system som finns tillgängliga:

 1. Sprinklersystem: Sprinklersystem är populära för att bevatta stora ytor, som gräsmattor eller gröna gräsytor. De använder sprinklerhuvuden för att sprida vattnet över området i en jämn och cirkulär rörelse. Sprinklersystem kan vara antingen pop-up-system som är dolda i marken och kommer upp när de aktiveras, eller ytspridare som är synliga och monterade ovanpå marken. De kan vara utrustade med olika typer av sprinklerhuvuden, såsom roterande sprinklers eller pop-up-sprutmunstycken, beroende på behoven och områdets storlek.
 1. Droppbevattningssystem: Droppbevattningssystem är idealiska för planterade områden, trädgårdsbäddar, rabatter och grönsaksland. De levererar vatten direkt till växternas rötter genom små droppmunstycken eller droppslangar som placeras nära växterna. Droppbevattningssystem är mycket effektiva när det gäller att minimera vattenförlust genom avdunstning eller att vattna oönskade områden. De kan vara anslutna till en vattenkran eller en vattenpump och kan även användas tillsammans med gödningslösningar för att tillföra näring till växterna.
 2. Svettslangssystem: Svettslangssystem är en form av droppbevattningssystem som använder sig av porösa slangar som släpper ut vatten över hela sin längd. Dessa slangar placeras längs med planteringsområdet och vattnet sipprar ut genom porerna i slangarna och bevattnar marken runt växterna. Svettslangssystem är enkla att installera och är effektiva när det gäller att bevattna radbäddar, buskar och häckar.
 3. Microspray-system: Microspray-system använder sig av små sprinklerhuvuden eller sprutmunstycken för att spruta ut vatten i fina droppar eller en fin dimma. De är lämpliga för bevattning av mindre trädgårdsbäddar, krukor och behållare där en bredare spridning av vatten önskas. Microspray-system kan anslutas till en vattenkran eller en vattenpump och kan justeras för att passa olika bevattningsscheman och växtbehov.

Populära märken och deras särdrag

Det finns många märken på marknaden som erbjuder olika typer av automatiska bevattningssystem. Här är några av de mest populära:

 1. Gardena: Känd för sina hållbara och effektiva system, passar utmärkt för både små och stora trädgårdar.
 2. Claber: Ett italienskt märke som erbjuder kostnadseffektiva lösningar. Deras droppbevattningssystem är särskilt populära.
 3. Hozelock: Ett brittiskt märke känt för sina sollcellsdrivna bevattningssystem, perfekt för miljömedvetna trädgårdsägare.

Var kan man köpa automatiska bevattningssystem?

Du kan hitta dessa produkter i flera fysiska butiker som Biltema och Jula. Men det finns även stora fördelar med att köpa online. Onlinebutiker har ofta ett bredare sortiment, konkurrenskraftiga priser, och du kan läsa produktrecensioner innan du gör ditt köp.

Tips för att välja och köpa ditt bevattningssystem

 1. Bedöm dina behov: Storleken på din trädgård, typ av växter, och ditt schema kan påverka vilket system som passar bäst för dig.
 2. Budget: Priserna varierar kraftigt mellan olika märken och modeller. Se till att jämföra priser och funktioner innan du bestämmer dig.
 3. Miljövänlighet: Om hållbarhet är viktigt för dig, överväg ett sollcellsdrivet system.
 4. Underhåll: Vissa system kräver mer underhåll än andra. Om du reser mycket eller inte har mycket tid, kan ett system med lågt underhåll vara bäst för dig.
 5. Installation: Kontrollera om systemet kan installeras av dig själv, eller om du behöver anlita en professionell.

FAQ om automatiska bevattningssystem

1. Hur installeras ett automatiskt bevattningssystem? Installationen varierar beroende på systemtyp, men de flesta kan installeras med grundläggande hantverkskunskaper. Kontrollera alltid tillverkarens anvisningar.

2. Hur mycket kostar ett automatiskt bevattningssystem? Priserna varierar mycket, från några hundralappar till flera tusen, beroende på systemets omfattning och funktioner.

3. Är ett sollcellsdrivet bevattningssystem effektivt i molnigt väder? Ja, sollceller kan generera energi även på molniga dagar, men effektiviteten kan vara lägre än vid fullt solsken.

4. Hur ofta behöver ett automatiskt bevattningssystem underhåll? Det beror på systemet. Vissa kräver regelbunden rengöring och övervakning, medan andra kan fungera effektivt med minimalt underhåll.

5. Kan jag anpassa mitt bevattningsschema? Ja, de flesta moderna bevattningssystem har programmerbara timers som låter dig anpassa bevattningsschemat efter dina behov.

automatisk duschbevattning i växthus

Hur vi utformade vår Bäst i Test Lista

Vår bäst i test lista har skapats efter noggrann forskning och jämförelse av olika produkter på marknaden. Vi har betygsatt produkterna baserat på flera faktorer såsom effektivitet, hållbarhet, användarvänlighet, kostnadseffektivitet, och kundrecensioner. Vi har också tagit hänsyn till miljövänligheten och kvaliteten på kundservice från tillverkaren.

Sammanfattning

Att välja det bästa automatiska bevattningssystemet kan vara en utmaning, men med rätt information kan du göra ett välgrundat beslut. Oavsett om du föredrar ett droppbevattningssystem, ett sprinklersystem eller ett sollcellsdrivet system, kommer ditt val att bidra till en frodig och hälsosam trädgård.

Källor:

 1. Gardena